- Marcel Ciolacu, desemnat premier de Klaus Iohannis
- Cine este Crin Antonescu?
- Acord între PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale. Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale
- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
Expoziţia ”Mărturisiri despre muzică” @ Palatul Suţu
Expoziţia ”Mărturisiri despre muzică”, asociată ediţiei 2019 a Festivalului Internaţional George Enescu se deschide la Palatul Suţu, pe 23 iulie, de la ora 19.00.
Muzeul Municipiului Bucureşti organizează vernisajul „Mărturisiri despre muzică. Intimitate. Armonii. Tehnologie”, vizitatorii fiind invitaţi la un exerciţiu muzeal dedicat muzicii, menit să-i ajute să trăiască sincron nu mai puţin de trei veacuri de poveste experimentând, ascultând şi cunoscând astfel producerea, captarea şi redarea sunetului în istorie.
”De la orchestra mecanică, folosită încă din veacul al XVIII-lea, la pick-up-ul şi magnetofonul adolescenţilor din anii 1970 sau 1980, până la device-urile de înaltă fidelitate ale viitorului, toate acestea sunt prezentate în două săli special amenajate la Palatul Suţu. Din panelul uriaş şi foarte variat al instrumentelor muzicale create în ultimii trei sute de ani a fost aleasă perspectiva unei antiteze dintre clasic şi foarte cunoscut, pe de o parte, şi tradiţional, aproape arhaic, pe de altă parte. Prelungirea anatomică a instrumentelor clasice poate fi considerată investiţia continuă, începând cu finalul secolului al XVIII-lea, în aparate care redau muzica. La început pe cilindru şi disc metalic perforat, trecând apoi prin aparatele cu acţiune mecanică, pe arc, pentru rotirea discului de ebonită (gramofon, gramolă, patefon etc.), până la apariţia primilor tranzistori şi dezvoltarea transmisiunilor radio, după Primul Război Mondial. În spaţiul expoziţional vizitatorii vor putea folosi un magnetofon Kashtan din 1983, un pick-up Tesla din 1985, dar şi o orchestră mecanică cu cilindru perforat de la începutul secolulului al XIX-lea. Publicul se va bucura de re-vizionarea unor excelente concerte din cadrul ediţiilor anterioare ale Festivalului George Enescu, pe ecranele a patru televizoare, dar vor fi şi o serie de căşti la care se vor putea asculta protagonişti ai unor diferite curente muzicale din anii 1960-1980. Atmosfera creată de muzică este prezentă prin imagini alegorice pe variate obiecte casnice, încă din secolele XVII-XVIII, cu precădere vesela din ceramică şi porţelan de producţie occidentală”, spun organizatorii.
Muzeul Municipiului Bucureşti oferă această poveste expoziţională pentru prima oară locuitorilor Capitalei, amintindu-le astfel că dincolo de confruntări cotidiene, competiţii profesionale sau nepotriviri de moment în alegerile noastre, rămâne undeva păstrată dorinţa de refugiu prin muzică.
„Viaţa de acasă este fără încetare modelată de muzică. Intimitatea îşi are preferinţele ei muzicale. După cum studiul, distracţia sau relaxarea au portofoliul lor muzical. Iar dacă suprapunem cu varietatea vârstelor, culturilor, gusturilor, dorinţelor, tot ceea ce devenim şi ne defineşte pe măsură ce creştem şi facem alegeri, totul pare să fie însoţit de muzică. Întreaga noastră viaţă, cu succesiunea vârstelor, pare să flaneze între andante, allegro sau maestuoso. Un lucru este clar. Liniştea se dobândeşte prin muzică. Anxietatea se vindecă prin muzică. Fericirea este sunet, iar iubirea – cea dintâi cheie sol. Cu fiecare gamă trăită culegem sentimente, experienţe, dorinţe. Experimentăm şi trăim prin muzică. În muzică nu există inadecvare cu timpul trăit”, spune Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului Bucureşti, curator al expoziţiei.
Asocierea acestui experiment expoziţional inedit marca MMB cu Festivalul Internaţional George Enescu are loc pe fondul derulării ediţiei 2019 în Capitală. Pe întreaga perioadă a evenimentului, Bucureştiul devine destinaţia mondială preferată de iubitorii muzicii clasice. Este o perioadă în care oraşul se conectează cu muzica, iar expoziţia „Mărturisiri despre muzică. Intimitate. Armonii. Tehnologie” diversifică şi extinde această experienţă oferind o călătorie inedită pe care o propune prin trei secole de ascultare a muzicii la români. Intrarea la vernisaj este gratuită.
Expoziţia este deschisă în perioada 23 iulie 2019 – 30 martie 2020.